RM Sunday Session Talk: Sam Steverlynck, Laurie Cluitmans & Filip Vervaet
Datum en tijd
Graag nodigen wij u uit voor onze aankomende RM Sunday Session Talk met Sam Steverlynck, Laurie Cluitmans & Filip Vervaet op zondag 29 mei.
Over dit evenement
Graag nodigen wij u uit voor onze RM Sunday Session Talk met Sam Steverlynck, Laurie Cluitmans en Filip Vervaet op zondag 29 mei om 14:00 uur.
De drie sprekers zullen het hebben over Filip Vervaet's installatie 'Inner Garden' en de rol van installatiekunst binnen zijn praktijk. Laurie Cluitmans (Conservator Hedendaagse Kunst bij het Centraal Museum Utrecht) en Sam Steverlynck (Kunstcriticus en curator) hebben beiden geschreven over het werk van Vervaet en zullen de betekenis van tuinen, landschapskunst en mythologische verwijzingen binnen Vervaets praktijk en hedendaagse kunst in het algemeen bespreken.
Programma
Datum: Zondag 29 mei 2022
Tijd: 14:00 – 15:00 uur
Locatie: Galerie Ron Mandos, Amsterdam
Voertaal: Nederlands
13:45 uur | Inloop
14:00 uur | Welkomstwoord
14:10 uur | Start Talk
14:45 uur | Q&A
15:00 uur | Einde evenement
De Sprekers
Sam Steverlynck (°1979)is kunstcriticus en curator. Hij heeft voor verschillende kranten en kunstbladen geschreven waaronder De Standaard, Art Review, Metropolis M, …Van 2018 tot 2021 was hij mede-hoofdredacteur van het kunstblad HART. Zojuist stelde hij voor Art Brussels de expo L’Oeuvre et son Double samen met kunstenaars wier werk te zien was op de Biënnale van Venetië en begin dit jaar Zijn naam was Austerlitz/ Austerlitz was his name een expo die plaatsvond in A Tale of A Tub, Rotterdam, geïnspireerd op het werk van de schrijver W.G. Sebald. In 2021 was hij curator bij HISK, Gent. Daarnaast is hij samen met Dome Wood co-oprichter en curator voor de nomadische kunstruimte The Agprognostic Temple waarvoor hij in 2023 een expo voorbereidt voor 2023 Eleusis, Culturele Hoofdstad van Europa.
Laurie Cluitmans (°1984) studeerde Communicatie Wetenschap en Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds januari 2018 werkt zij als conservator hedendaagse kunst voor het Centraal Museum in Utrecht. Hier cureerde ze onder meer de solo tentoonstellingen Janis Rafa; Eaten by Non-Humans (nov. ‘18– jan ‘19) en Jessica Stockholder; Stuff Matters (apr– sept '19), was ze co-curator van de onderzoekstentoonstelling Dreams Cast in Concrete (sept ’19 – jan ’20), en cureerde ze de tentoonstelling De botanische revolutie (sep '21 - mei '22) over de tuin als een plek van hoop en weerstand.
Filip Vervaet (°1977) heeft in de loop der jaren een eigenzinnige beeldtaal ontwikkeld. Door gebruik te maken van de meest uiteenlopende materialen - van traditioneel brons en metaal tot speciale verven voor autotuning en kleurfilters - maakt hij sculpturen en installaties die vaak een science fiction achtige sfeer oproepen. In aluminium gegoten exotische bladeren, ruwe rotsformaties en bas-reliëfs waarin de sporen van zijn vingers zichtbaar zijn - het zijn allemaal voorbeelden van de manier waarop Vervaet de natuur naar zijn hand zet. Op die manier verwijst Vervaet naar de maakbaarheid van de natuur, een terugkerend thema in zijn werk.