Sit Fast concert:  Mariana Preda & Juho Myllylä | Play / Space

Venster Acties

Sit Fast concert: Mariana Preda & Juho Myllylä | Play / Space

Zoekt de grens op tussen compositie en improvisatie, formeel en informeel. Waar is het breekpunt?

Door Stadsherstel Amsterdam

Waar en wanneer

Datum en tijd

Begint op wo. 19 apr. 2023 20:15 CEST

Locatie

Amstelkerk / Stadsherstel Amstelveld 10 1017 JD Amsterdam Netherlands

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Over dit evenement

  • 1 uur 45 minuten
  • eTicket voor mobiel

Play / Space is een innovatief duoprogramma, gecentreerd rond een nieuw werk voor panfluiten en blokfluiten van Wilma Pistorius, gecreëerd in samenwerking met Mariana Preda en Juho Myllylä.

Het zoekt de grens op tussen compositie en improvisatie, formeel en informeel. Waar ontmoeten ze elkaar, en waar is het breekpunt?

Door gecomponeerde en geïmproviseerde elementen te combineren, schept het stuk ruimte voor gezamenlijke creatieve ingevingen. De muziek wordt een interactie, niet alleen tussen de musici en de geest van de componist, maar ook tussen de uitvoerenden en het publiek. Door spontane reacties van zowel luisteraars als musici, ontsnapt de muziek van de geschreven noten en wordt het een gesprek.

Het stuk is bij elke uitvoering anders: niet alleen variëren de improvisaties met de ingevingen en inspiratie van de musici, maar ook worden deze beïnvloed door de locatie en het publiek. Nieuwe creatieve beslissingen moeten bij iedere uitvoering worden genomen, sommigen in “real time”. Dit brengt verrassingen en nieuwsgierigheid naar de bekende ervaring van het schrijven, uitvoeren en horen van een muziekstuk. Door de musici en het publiek een zekere mate van controle te geven over het stuk, wil Pistorius een ervaring creëren die minder formeel is en meer menselijk; met minder perfectie en meer vrijheid.

Naast het nieuwe werk van Pistorius, beschikt het programma over sferische, landschap-achtige hedendaagse composities (“space”) in contrast met opgewekte en energieke volksdansen (“play”).

Sit Fast is de gloednieuwe concertserie van Black Pencil, een internationaal en veelzijdig ensemble met een verrassende bezetting. De titel van de serie is afkomstig van een werk van de Renaissance-componist Christopher Tye (c.1505-1572). Sit Fast betekent zoveel als 'stevig zitten' en luisteren. Aan het eind van Sit Fast schreef hij: ‘Sing true and fear not for I am true and fear not’. Men kan niet dromen van een beter motto in de muziekuitvoering!

Over de organisator

€ 0 – € 20,39