“Het was iets wat elk kind wist te doen, een directe en volledige verbinding met de wereld onderhouden. Op een of andere manier was je het vergeten toen je opgroeide en moest je het opnieuw leren”. - Carol Shields, Amerikaans schrijfster (1935 - 2003)
In een tijd waarin veel mensen zich eenzaam, opgejaagd, vermoeid of vervreemd voelen, groeit de behoefte aan werkelijke verbinding – met jezelf, met anderen, met de wereld. De filosofiecursus verbindingskunst nodigt je uit om stil te staan bij wat verbinden betekent en hoe je dit vorm kunt geven in je eigen leven. Het is een vernieuwing en bredere filosofische oriëntatie op het oorspronkelijke drieluik ‘burnout en bezieling’, ‘geweldloze en verbindende communicatie’ en ‘kunst van liefhebben’.
De cursus biedt ruimte voor reflectie, uitwisseling van ervaringen en filosofische verdieping. Door middel van gesprekken,oefeningen, beelden en korte teksten onderzoeken we de thema’s:
- In de wereld geworpen (Heidegger) en logica van het eigen gevoel (Cornelis)
- Ziel, verandering en cultuur als drager (Aristoteles en Cornelis)
- Vervreemding, angst, vrees en geweld (Byung Chul Han, Arendt, Gandhi en andere denkers)
- Relatie met jezelf, de ander en de wereld (Buber, Levinas, Merleau-Ponty, Irigaray en andere denkers)
- Liefhebben (Plato, Spinoza, Schopenhauer, Fromm, de Beauvoir, Badiou en andere denkers)
- God en natuur (Aristoteles, Augustinus, Nietzsche, Spinoza, Weil, Zambrano en andere denkers)
Verbindingskunst gaat over de vraag hoe je jezelf in deze turbulente tijd , opbrekend vertrouwen en ogenschijnlijke zinloosheid van veel dingen opnieuw kunt verbinden met jezelf en anderen. We putten uit de filosofie, maar zonder abstractie. De nadruk ligt op het toepassen van inzichten in je eigen leven, in het dagelijkse omgaan met jezelf, de ander en de omringende wereld. Verbindingskunst is geen pasklaar antwoord, maar een oefening in het stellen van wezenlijke vragen. Je bent van harte welkom.
Opbouw van de cursus: de cursus bestaat uit een zestal bijeenkomsten van elk drie uur. (Cursusdata zijn 29 september, 13 en 27 oktober, 10 en 24 november, 8 december). Elke les is er een centraal thema. Per les worden er oefeningen en extra materiaal aangeboden in de vorm van film en/of tekst voor verdere optionele verdieping.
Voorkennis of niveau: Je kunt deze cursus volgen zonder voorkennis of hoog opleidingsniveau.
Kosten: Deelname kost €275,00, exclusief €7,25 ticketservicekosten. Minimaal 3, maximaal 10 deelnemers. Mocht de cursus onverhoopt niet doorgaan, krijg je de inschrijvingskosten retour. Heb je een vraag, of lukt het niet je ticket via Eventbrite te reserveren? Laat het me weten via het contactformulier!
Kortingsmogelijkheden: Meld je je met twee of meer personen aan dan is er voor de hoofdaanmelder 10% korting voor elke introducee op de cursusprijs. Je kunt maximaal 3 introducees aanmelden waardoor de korting voor de hoofdaanmelder kan oplopen tot 30% van de cursusprijs. Mensen die gebruik mogen maken van de Rechtop coupon krijgen 30% korting op de cursusprijs. Aanmelden voor de cursus met kortingsmogelijk kan door contact op te nemen met de organisator. Je krijgt dan een betalingsverzoek op maat.
Eveneens interessant... Zie overig geplande evenementen.