Surinaamse maanden Lezing 3 Kunst en cultuur in het binnenland van Suriname

Surinaamse maanden Lezing 3 Kunst en cultuur in het binnenland van Suriname

Venster Acties en details

Vanaf € 6,30

Datum en tijd

Locatie

Stadsherstel Amsterdam

Amstelveld 10

1017 JD Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Restitutiebeleid

Lezingavond 3 tijdens Stadsherstels Surinaamse maanden.

Over dit evenement

Tijdens de groepstentoonstelling 'Luku/Omzien naar - hoe Suriname inspireert en verbindt' in de Amstelkerk, worden er drie lezingavonden georganiseerd over het thema. De sprekers van de derde en laatste lezingenavond zijn Marja van Putten, Hillebrand Ehrenburg, Wim Vonk en Isidoor Wens.

Marja van Putten (1956) en Wim Vonk (1950)

In 2012 verbleven zij 3 maanden in Botopasi (district Sipaliwini in Suriname) ver in het binnenland van Suriname tijdens hun Artist in Residence in het Art Center Botopasi (ARTCEB) dat is gesitueerd op de grond van de familie Wens. Het verblijf heeft grote indruk gemaakt en werkt nog steeds door in hun werk.

Marja heeft er een serie portretfoto’s gemaakt en deze ter plekke geprint voor de bewoners. En ook een groot schilderij gemaakt van de moeder van de kunstenaar Isidoor Wens, dat nog steeds in het dorp hangt.

Wim heeft tekeningen gemaakt met klei uit de Surinamerivier en grote inkttekeningen met de hengel. Hij schilderde en tekende er eveneens elke dag met de kinderen van het dorp.

Ook vertellen ze over het Saamaka Marronmuseum in Pikin Slee.

Isidoor Wens (1955) is de initiatiefnemer van ARTCEB: Art Center Botopasi en ARTOTS: Art On The Spot een kunstenaarsinitiatief in Den Bosch dat al 22 jaar bestaat. Hij vertelt over de ontmoeting en samenwerking met meer dan 30 internationale kunstenaars die in Botopasi (district Sipaliwini in Suriname) verbleven. Zijn focus ligt op de kunstenaars vriendschap met Marja van Putten en Wim Vonk, met wie hij bijna 3 maanden heeft doorgebracht in Botopasi. Hij gaat u op de piano begeleiden naar het Saamaka gebied zoals alleen Anansi dat kan doen.

Hillebrand Ehrenburg publiceerde in 2015 en 2019 samen met Marcel Meyer twee boeken over: Bouwen aan de Wilde Kust – Geschiedenis van de civiele infrastructuur van Suriname. Infrastructuur is een belangrijk deel van het Surinaamse cultuurlandschap. Zeker in de kustvlakte is de oorspronkelijke toestand door menselijk ingrijpen drastisch gewijzigd. In het verleden zijn veel pogingen gedaan natuurlijke hulpbronnen in het binnenland te benutten. De twee grootste zijn de Lawaspoorlijn en het Brokopondoplan. In zijn presentatie zal Hillebrand Ehrenburg ingaan op de realisatie, de effecten en de voor- en nadelen van beide projecten.

Deze lezing is onderdeel van Stadsherstels Surinaamse maanden. Lees er HIER meer over.

Delen met vrienden

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen