Gratis

Tegenlicht Meetup Lochem: ons basisinkomen volgens Rutger Bregman

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Het Stadshuus

Markt 3

7241 Lochem

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Historicus Rutger Bregman zette vier jaar geleden het basisinkomen op de politieke agenda. Zeker negen Nederlandse steden kondigden experimenten aan. Bregman werd een veelgevraagd spreker over de hele wereld. Hoe staan we er nu voor? En hoe zorgen we ervoor dat het basisinkomen toekomstbestendig kan worden? Dankzij enkele afleveringen van VPRO Tegenlicht en het boek van Rutger Bregman ‘Gratis geld voor iedereen’ komt vergeten onderzoek naar het basisinkomen aan het licht. Hieruit blijkt dat dit eeuwenoude idee een probaat middel is voor armoedebestrijding en het aanjagen van nieuwe economische activiteit. Bregman’s boek werd een internationale hit. Over de hele wereld wordt het basisinkomen inmiddels gezien als mogelijk antwoord op de stagnerende middeninkomens, de groeiende kloof tussen arm en rijk en de robot-revolutie.

Maar na de stormachtige comeback van het basisinkomen is de grote vraag: hoe nu verder? Ondanks alle evidente voordelen staan overheden niet te trappelen om het in te voeren. Rutger Bregman vindt het de hoogste tijd om nu eindelijk werk te gaan maken van het basisinkomen. Hij vindt dat het vaak onterecht gezien wordt als een socialistische proefballon. Hij wil het begrip basisinkomen omsmeden in de taal van deze tijd: burgerdividend of durfkapitaal voor de gewone man. Zodat het basisinkomen door tegenstanders en sceptici niet langer kan worden gezien als aalmoes van de overheid, maar als burgerrecht.
Regie: Roland Duong

We bekijken eerst gezamenlijk de film. In het gesprek om 20.30 uur gaan we met de aanwezigen samen onderzoeken wat de consequenties van dit onderwerp voor ons zijn. Iedereen is van harte uitgenodigd.

Programma

19.30 - 20.15 uur: documentaire bekijken
pauze
20.30 - 21.30 uur: gesprek
21.30 - 22.00 uur: napraten met een drankje

Entree is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt zeer gewaardeerd. Reserveren is noodzakelijk via www.eventbrite.nl


Tegenlicht Meetup Lochem wordt ondersteund door: LochemEnergie, Eigenzinnig Lochem, Graafschapbibliotheken, Stichting Welzijn Lochem, Cultureel Cafe Lochem, KomPassie Lochem en de Gemeente Lochem.

Organisatie
Tegenlicht Meetup Lochem wordt georganiseerd door Chris Kuypers, Gerthe Lamers en John Susebeek vanuit hun gezamenlijke interesses in maatschappelijke thema's als duurzaamheid, compassie, co-creatie, natuur, cultuur, gezondheid, zorg, onderwijs.

Wilt u ons ook steunen? Neem dan contact met ons op.
Stuur een mail naar meetuplochem@gmail.com

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Het Stadshuus

Markt 3

7241 Lochem

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen