€ 0 – € 7,50

Thursday Night Live! Dwars door het archief: Feminismen in de architectuur

Evenementgegevens

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Het Nieuwe Instituut

Museumpark 25

3015 CB Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Vrienden die gaan
Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Een avond over feminismen in de architectuur en de manifestatie van vrouwen in het Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw. Met TU Delft Feminists, architect Afaina de Jong en stedenbouwkundige Riek Bakker.

Architectuurhistoricus Beatriz Colomina, professor aan Princeton University noemde het ‘the dirty little secret of architecture’: het feit dat vrouwen nog altijd sterk ondervertegenwoordigd zijn. Dit blijkt ook uit de constatering dat van de ongeveer 650 auteursarchieven in het Nederlands Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw – de grootste architectuurcollectie ter wereld – slechts vijftien op naam staan van een vrouw. Met dit als vertrekpunt wordt op deze Thursday Night aan de hand van uiteenlopende bijdragen gesproken over het streven naar een meer inclusieve architectuurpraktijk.

Wie kent nog Jacoba Mulder oftewel mejuffrouw Mulder als partner van Cornelis van Eesteren, die van zo’n essentieel belang is geweest voor de grote uitbreidingsplannen van Amsterdam? Of Lotte Beese, de vrouw van Mart Stam, maar ook de vrouw die als stedenbouwkundige de ontwerper is van de Rotterdamse wijken Pendrecht, Hoogvliet en Ommoord? Zij en vele anderen komen aan bod in de selectie gemaakt door kunsthistoricus Suzanne Mulder die op onderzoek ging in het archief.

De TU Delft Feminists maken hun opwachting met performance en architect Afaina de Jong reflecteert op de vraag of er zoiets bestaat als ‘feministische’ architectuur met historische feiten en perspectief op de toekomst. Tot slot geeft stedenbouwkundige Riek Bakker haar visie op feminisme binnen de architectuur vanuit haar ervaring als oprichter/directeur van meerdere bureaus. De avond wordt gemodereerd door Flora van Gaalen (Het Nieuwe Instituut).

TU Delft Feminists

TU Delft Feminists is een organisatie voor intersectional feminisme onder leiding van studenten, promovendi en onderzoekers van de TU Delft. Ze verwelkomen bondgenoten en tonen solidariteit met andere gelijkgestemde groepen en projecten. Hun primaire publiek zijn de studenten van de TU Delft, waarbij de focus ligt op de vertegenwoordiging van vrouwen in verschillende technische gebieden .

Afaina de Jong

Afaina de Jong is een architect gespecialiseerd in het ruimtelijk ontwerp, design strategie en visuele concepten. Ze doorkruist de grenzen van de traditionele architectuur door de hedendaagse stad met een cross disciplinaire aanpak aan te gaan. Hierbij integreert ze onderzoek en ontwerp met een sterke focus op storytelling en participatie, rekening houdend met de hedendaagse en toekomstige levensstijlen. Met haar ontwerpstudio AFARAI heeft ze het boek For the People, by the people gepubliceerd en opende de Ultra de la Rue Creative Space Projects onderzoek- en ontwerpstudio bij de TU Delft. Daarnaast werkt ze aan haar dissertatieonderzoek naar de werking van publieke ruimte en de invloed van tijdelijke ingrepen.

Riek Bakker

Stedenbouwkundige Riek Bakker richtte in 1977 samen met Ank Bleeker een bureau voor tuin- en landschapsarchitectuur op. In 1984 wonnen zij de prijsvraag Parc de la Vilette in Parijs. In de jaren tachtig en negentig was ze onder andere directeur Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam en hoogleraar stedenbouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. In 1994 begon ze het adviesbureau BVR (Bakker en Van Rijs) waar ze tot 2007 directeur was. Tegenwoordig werkt zij vanuit haar bureau Riek Bakker Advies aan verschillende projecten. Nooit alleen, altijd samen met medewerkers van opdrachtgevers, collega’s, bewoners en overheid. Haar bekendste projecten zijn de Kop van Zuid in Rotterdam en Leidsche Rijn in Utrecht. Ze ontving in 2006 de Aletta Jacobsprijs, in 2014 de ARC Oeuvre Award en werd in 2015 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Suzanne Mulder

Kunsthistoricus Suzanne Mulder werkt als expert erfgoed bij Het Nieuwe Instituut. Ze schrijft over architectuur en heeft diverse publicatie op haar naam staan, waaronder Nederlandse architectuur in 250 topstukken en Keuzes Maken. Tevens was zij curator van diverse tentoonstellingen, waaronder Schatkamer (NAi) en Structuralisme (Het Nieuwe Instituut). Daarnaast was zij gastdocent bij de Academie van Bouwkunst Amsterdam en bij de Reinwardt academie. Momenteel is zij ook werkzaam als bestuursvoorzitter van het Dudok Architectuur Centrum in Hilversum.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.30 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, de andere keer een quiche met salade. Dinervouchers a € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Dwars door het archief

Aan de hand van de archieven van de belangrijkste architecten en stedenbouwers biedt het Rijksarchief voor Architectuur inzicht in de ontwikkeling van de Nederlandse architectuur en maatschappij van de afgelopen 130 jaar. In de 4.000.000 tekeningen, schetsen, maquettes, zakelijke en persoonlijke correspondentie, foto's, affiches en verzamelde knipsels liggen talloze verhalen besloten. Ook verhalen die tot nog toe verborgen zijn gebleven omdat niemand er nog oog voor heeft gehad. Voor de Dwars door het Archief-avonden worden vanuit wisselende thema’s uiteenlopende mensen uitgenodigd om nieuwe perspectieven te introduceren.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Het Nieuwe Instituut

Museumpark 25

3015 CB Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen