€ 3,75 – € 7,50

Thursday Night Live! Letters to the Mayor - deel 1: De Inclusieve Stad

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Het Nieuwe Instituut

Museumpark 25

6e Verdieping

3015 CB Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Het eerste debat uit de serie Letters to the Mayor richt zich op de inclusieve stad. Hoe kan Rotterdam toegankelijk blijven voor iedereen, en hoe kan de gebouwde omgeving zijn inwoners beter representeren? Deelnemers aan deze gesprekken zijn: Eloah Udenhout, Barbara Luns, Dirk van Peijpe, Elma van Boxel en Dirk Osinga. Gespreksleider is Daan Roovers.

Begin 2018 presenteerde Het Nieuwe Instituut in samenwerking met Storefront for Art and Architecture Letters tot the Mayor: Rotterdam: een installatie met brieven van bij Rotterdam betrokken architecten gericht aan burgemeester Aboutaleb. Een aantal vraagstukken voerden duidelijk de boventoon: Hoe wordt Rotterdam weer een toegankelijke stad waar diversiteit zegeviert? Op welke manier kan de stad haar relatie met natuur en water herstellen en gezonder en duurzamer worden? En hoe kan stedelijke co-creatie worden gebaseerd op zelforganisatie?

Het project oogstte veel bekijks en de burgemeester heeft aangegeven in de zomer graag verder met de architecten in gesprek te gaan. In de aanloop hier naartoe organiseert Het Nieuwe Instituut twee Socratische gesprekken met de briefschrijvers en geëngageerde Rotterdammers die elkaar normaliter niet zomaar zouden tegenkomen. In de gesprekken – die nadrukkelijk publiek zijn en waarvan verslag wordt gemaakt – worden de onderliggende waarden en denkbeelden van de vraagstukken nader onderzocht om ze van kleuring en verdieping te voorzien. De resultaten worden aan de burgemeester aangeboden.

Daan Roovers

De gesprekken worden geleid door filosoof Daan Roovers. Ze is docent publieksfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam en werkt als programmamaker voor De Rode Hoed. Samen met Harvard-filosoof Michael Sandel ontwikkelde zij voor omroep Human het morele discussieprogramma What is the Right Thing to Do? Ze treedt ook zelf met regelmaat op als (socratisch) gespreksleider en spreekt en schrijft over filosofie, opvoeding, onderwijs, politiek en media. Momenteel werkt ze aan een proefschrift over de ontwikkeling van publieke opinie.

Letters to the Mayor

Letters to the Mayor is een reeks internationale presentaties opgebouwd uit de persoonlijke brieven van architecten gericht aan hun burgemeester. Voor de editie in Rotterdam is een aantal architecten, die verbonden zijn met de stad, uitgenodigd een brief te schrijven aan burgemeester Ahmed Aboutaleb en hun innovatieve ideeën en visies te delen met onder meer besluitvormers. Het project is het resultaat van een eenjarige samenwerking tussen Het Nieuwe Instituut en Storefront for Art and Architecture onder de noemer City Forces. Op vrijdag 12 januari 2018 werd Letters to the Mayor: Rotterdam geopend in aanwezigheid van de burgemeester. De presentatie was te zien tot 11 februari 2018.

Thursday Bite

Het voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.30 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, of quiche met salade. Dinervouchers à € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Het Nieuwe Instituut

Museumpark 25

6e Verdieping

3015 CB Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen