Gratis

Voorstelling: Over de wereld van dementie

Evenementgegevens

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

de Bibliotheek Eindhoven

Emmasingel 22

5611 AZ Eindhoven

Netherlands

Kaart bekijken

Vrienden die gaan
Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Het gebroken licht van Troost
“Maarten toch…” verzucht Esther meer dan eens. De zorg voor haar dementerende man valt haar steeds zwaarder. Zelf is ze ook de jongste niet meer. En dat Maarten verslechtert is niet meer te ontkennen.

Schoondochter Greet is er stellig over: vader moet naar een verpleeghuis, met precies op tijd zijn natje en droogje. Dat is het beste voor vader. En ook voor Esther, die eens voor zichzelf moet kiezen.

Wanneer dochter Lara op bezoek komt, wordt de waarheid pijnlijk duidelijk. Ze is lang niet meer thuis geweest. En ach, iedereen vergeet toch wel eens iets? Dat is heel normaal bij oudere mensen!

Terwijl de vrouwen elkaar met hun waarheid confronteren, geniet Maarten van zijn Licht van Troost. Een voorstelling over de wereld van dementie. Over acceptatie en troost, over twijfel en houvast.

Dementie
Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes, waaronder de ziekte van Alzheimer. Bij mensen die lijden aan dementie functioneren de hersenen steeds minder goed. Aanvankelijk vertaalt dit zich in geheugenproblemen. Wanneer de ziekte verergert gaat ook het denkvermogen en de taalvaardigheid achteruit en worden de dagelijkse handelingen steeds moeilijker. Uiteindelijk verliest iemand met dementie steeds meer de regie over zijn eigen leven.

Momenteel zijn er in Nederland 260.000 mensen met dementie. Doordat de bevolking steeds meer vergrijst én steeds ouder wordt, is de verwachting dat het aantal mensen met dementie explosief zal groeien.

Toneelgroep Koffie Verkeerd
Koffie Verkeerd is een amateurgezelschap uit Waalre. Koffie Verkeerd streeft er naar om in haar stukken een thematiek te vinden die (ook) in de huidige tijd speelt. In ‘Het gebroken licht van Troost’ is die thematiek misschien wel actueler dan ooit. De mantelzorg van een dementerende (schoon-)vader en echtgenoot zal voor velen een onderwerp vol herkenning zijn. Soms pijnlijke herinneringen, soms prachtige. ‘Het gebroken licht van Troost’ is niet alleen het verhaal van Maarten, maar van velen van ons.

Alzheimer Nederland
Vrijwilligers van Alzheimer Nederland zijn deze avond aanwezig met een informatiestand. Ook verzorgen ze een informatieve inleiding over dementie. Na afloop wordt de mogelijkheid tot een nagesprek geboden.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

de Bibliotheek Eindhoven

Emmasingel 22

5611 AZ Eindhoven

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen