Gratis

Vrijheidscollege Groningen: Philip Freriks

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Bevrijdingsfestival Groningen

10 Concourslaan

9727 KD Groningen

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen die plaatsvinden in aanloop naar 5 mei.

Over dit evenement

Phillips Freriks (1944) is journalist, columnist en presentator. In zijn vrijheidscollege behandelt Freriks enkele schaduwkanten van de bevrijding, ook al bracht het vooral veel goeds. Freriks was dertien jaar nieuwslezer bij het NOS Journaal en presenteert vanaf 2012 het programma De Slimste Mens.

Over het vrijheidscollege van Philip Freriks

In 2019 maakte hij 75 jaar na D-Day, het programma In de voetsporen van D-Day. In dat programma vertelt hij het verhaal van de soldaten en spreekt hij met de mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Freriks heeft meerdere persoonlijke redenen om dit programma te maken: hij is kort na de oorlog geboren en dus opgegroeid en opgevoed met de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog maar belangrijker is dat zijn broer per ongeluk is doodgeschoten door een Canadees tijdens de bevrijding van Nederland. Zijn ouders brachten zijn broertje naar zijn grootouders in Groningen, omdat het daar veiliger zou zijn en er bovendien meer eten beschikbaar was. De onderbuurman was een NSB-er en deed bij de bevrijding nog een laatste wanhoopsactie door de Canadezen te beschieten. De Canadezen schoten terug en raakten daarbij zijn broertje. De bevrijding van het land heeft voor de familie Freriks dus een persoonlijke, tragedie meegebracht. In het vrijheidscollege behandelt Freriks enkele schaduwkanten van de bevrijding, ook al bracht het vooral veel goeds.

Over de Vrijheidscolleges

Angelique Houtveen, Philip Freriks, Danny Ghosen, Robert Vuijsje, Splinter Chabot, Shirin Musa, Liesbeth Zegveld, Bilal Wahib, Natascha van Weezel, Sinan Can en Dieuwertje Blok geven in de aanloop naar 5 mei in het hele land Vrijheidscolleges. Van 27 januari tot en met 5 mei delen deze sprekers hun visie op vrijheid. Verleden en heden worden nadrukkelijk aan elkaar gekoppeld. Omdat het in 2020 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd, zijn er dit jaar meer colleges dan ooit; ruim 70 colleges in bibliotheken, op scholen, diverse podia en bevrijdingsfestivals. De Vrijheidscolleges inspireren jong en oud om na te denken over de waarde van vrijheid. 


Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Bevrijdingsfestival Groningen

10 Concourslaan

9727 KD Groningen

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen