Gratis

Vrijheidscollege Wageningen: Philip Freriks

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

de bblthk

2 Stationsstraat

6701 AM Wageningen

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen die plaatsvinden in aanloop naar 5 mei.

Over dit evenement

Over Philip Freriks

Phillips Freriks (1944) is journalist, columnist en presentator. Hij was dertien jaar nieuwslezer bij het NOS Journaal en presenteert vanaf 2012 het programma De slimste mens. Ook was hij van 1990 tot 2016 presentator van het tv-programma Groot Dictee der Nederlandse Taal, een programma dat op zijn initiatief werd geïntroduceerd op de Nederlandse televisie.

Philip Freriks studeerde, na het behalen van zijn HBS-diploma, politieke wetenschappen in Parijs. Vanaf 1971 werkt hij als buitenlandcorrespondent, o.a. voor Het Parool. Vanaf 1977 werkt hij als correspondent voor de NOS in Parijs en stapt in 1985 van Het Parool over naar de Volkskrant. In de loop der jaren maakt Freriks verscheidene programma’s zoals Passages, De Avond van de Korte Film, De Nationale Bijbeltest en Een Hollander in Parijs. Bovendien speelt hij in meerdere theatervoorstellingen zoals De Grote Verkiezingsshow van Het Zuidelijk Toneel.

Inmiddels werkt Philip Freriks een aantal maanden per jaar aan De slimste mens en brengt zijn tijd samen met zijn vrouw verder door in Parijs en Corsica. “Het NOS Journaal heb ik eind 2009 heel bewust achter me gelaten, na veertien jaar nieuws lezen. Ik koos voor de vrijheid: een paar maanden per jaar werk ik aan De Slimste Mens, verder mag ik een beetje rommelen. Dat is fijn, alsof ik mag buiten spelen.”

Voor Omroep Max maakte Freriks in 2019, 75 jaar na D-Day, het programma In de voetsporen van D-Day. In het programma vertelt hij het verhaal van de soldaten en spreekt hij met de mensen die de oorlog nog hebben meegemaakt. Freriks heeft meerdere persoonlijke redenen om dit programma te maken: hij is kort na de oorlog geboren en dus opgegroeid en opgevoed met de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog maar belangrijker is dat zijn broer per ongeluk is doodgeschoten door een Canadees tijdens de bevrijding van Nederland. Zijn ouders brachten zijn broertje naar zijn grootouders in Groningen omdat het daar veiliger zou zijn en er bovendien meer eten beschikbaar was. De onderbuurman was een NSB-er en deed bij de bevrijding nog een laatste poging door de Canadezen te beschieten. De Canadezen schoten terug en raakten daarbij zijn broertje. De bevrijding van het land heeft voor de familie Freriks dus een persoonlijke, tragedie meegebracht.

Over het Vrijheidscollege van Philip Freriks

In 1945 werd er hevig gevochten om de stad Groningen te bevrijden. Philip Freriks woonde zelf in Utrecht, maar zijn broers waren in de hongerwinter ondergebracht in Groningen, bij opa en oma. Net voordat de Duitse bezetters de stad verlieten werd Philips broertje Jan dodelijk getroffen door een verdwaalde kogel van een Canadees wapen. Met de bevrijding kwam dus ook een trauma voor de familie Freriks. In het vrijheidscollege behandelt Freriks enkele schaduwkanten van de bevrijding, ook al bracht het vooral veel goeds.

Over de Vrijheidscolleges

Angelique Houtveen, Philip Freriks, Danny Ghosen, Robert Vuijsje, Splinter Chabot, Shirin Musa, Liesbeth Zegveld, Bilal Wahib, Natascha van Weezel, Sinan Can en Dieuwertje Blok geven in de aanloop naar 5 mei in het hele land Vrijheidscolleges. Van 27 januari tot en met 5 mei delen deze sprekers hun visie op vrijheid. Verleden en heden worden nadrukkelijk aan elkaar gekoppeld. Omdat het in 2020 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd, zijn er dit jaar meer colleges dan ooit; ruim 70 colleges in bibliotheken, op scholen, diverse podia en bevrijdingsfestivals. De Vrijheidscolleges inspireren jong en oud om na te denken over de waarde van vrijheid.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

de bblthk

2 Stationsstraat

6701 AM Wageningen

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen