Gratis

Vrijheidscollege Wageningen: Robert Vuijsje

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

De Bblthk

2 Stationsstraat

6701 AM Wageningen

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen die plaatsvinden in aanloop naar 5 mei.

Over dit evenement

Robert Vuijsje (1970) is journalist en schrijver. Vuijsje studeerde sociologie en amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij begon zijn carrière in 1997 tot 2007 bij de Nieuwe Revu. In 2008 debuteerde hij als schrijver met de roman Alleen maar nette mensen. Sinds vijf jaar maakt Vuijsje de reportage Land van Afkomst voor de Volkskrant waarin hij Nederlanders met een gemengde afkomst vraagt naar de rol die dit speelt in hun leven. In 2019 publiceerde Vuijsje de opvolger van het boek; Salomons oordeel. Het boek gaat over de vraag waar je bij hoort en hoe je samenleeft.

Over het vrijheidscollege van Robert Vuijsje

Sinds zijn jeugd, zijn de sentimenten over de Tweede Wereldoorlog en over Joden, totaal veranderd. Vuijsje vierde zijn 30e verjaardag, door omstandigheden, in het voormalig concentratiekamp Auschwitz. Op komische en confronterende wijze - en tegen de achtergrond van die absurde viering - beschrijft hij in zijn Vrijheidscollege hoe Nederland, de wereld en ook zijn eigen wereld, onherkenbaar anders zijn geworden. Zijn idee over de vrijheid van 2020 is: de vrijheid je gekwetst te voelen.

Over de Vrijheidscolleges

Angelique Houtveen, Philip Freriks, Danny Ghosen, Robert Vuijsje, Splinter Chabot, Shirin Musa, Liesbeth Zegveld, Bilal Wahib, Natascha van Weezel, Sinan Can en Dieuwertje Blok zouden in de aanloop naar 5 mei in het hele land Vrijheidscolleges geven. Verleden en heden worden nadrukkelijk aan elkaar gekoppeld. Omdat het in 2020 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd, zouden er dit jaar meer colleges zijn dan ooit; ruim 70 colleges in bibliotheken, op scholen, diverse podia en bevrijdingsfestivals. De Vrijheidscolleges inspireren jong en oud om na te denken over de waarde van vrijheid.

Vanwege de coronacrisis moesten alle fysieke colleges worden geannuleerd. In het najaar van 2020 vinden er gelukkig toch enkele colleges plaats.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

De Bblthk

2 Stationsstraat

6701 AM Wageningen

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen