Werkconferentie Ethiek & Digitalisering in de zorg
Datum en tijd
Deze (fysieke)werkconferentie geeft je concrete handvatten om digitalisering op een ethisch verantwoorde manier toe te passen in de zorg.
Over dit evenement
Digitalisering van de zorg biedt veel voordelen, maar hoe doe je dat ethisch verantwoord? Hoe ga je bijvoorbeeld om met data van burgers, benut je de kansen van digitaal monitoren en voorkom je dat mensen buiten de boot vallen? Ethische vragen waar je als zorgverlener, bestuurder, zorgmanager, ICT-professional, CMIO, CNIO of patiëntvertegenwoordiger mee te maken kan krijgen.
Regionale samenwerkingsorganisaties Connect4Care en Sleutelnet nodigen je graag uit voor onze Werkconferentie Ethiek & Digitalisering in de zorg om antwoorden op deze ethische vragen te vinden. Tijdens workshops ga je zelf met cases aan de slag. Je bent van harte welkom op donderdag 2 juni van 14.00-17.00 uur + aansluitende borrel. De conferentie vindt plaats in het Auditorium van Zorg en Zekerheid in Leiden. Goed om te weten: het aantal parkeerplekken bij Zorg en Zekerheid is beperkt. Mocht er geen plek meer zijn, kun je in de buurt betaald parkeren.
Bekijk de routebeschrijving per auto en openbaar vervoer
PROGRAMMA
14.00 - 14.15 uur
Inloop & koffie/thee
14.15 - 14.30 uur
Welkomstwoord door Fredrik Knoeff (directeur Connect4Care), Jasper van Sambeek (directeur Sleutelnet) en Henk Gerla (lid raad van bestuur Zorg en Zekerheid).
14.30 - 15.00 uur
Keynotespreker Peter-Paul Verbeek (hoogleraar filosofie van Mens & Techniek aan Universiteit Twente) laat zien hoe begeleidingsethiek werkt. Een innovatieve methode die je concrete handvatten geeft om digitalisering op een ethisch verantwoorde manier toe te passen. Samen met ECP I Platform voor de InformatieSamenleving ontwikkelde hij deze veelbelovende aanpak. Tijdens de workshops ga je hiermee ook zelf aan de slag.
15.00 - 15.15 uur
Digitalisering vraagt om expliciete ethiek. Ildikó Vajda (senior adviseur patiëntbelang digitale zorg van Patiëntenfederatie Nederland) laat voorbeelden zien van ethische dilemma’s door het gebruik van slimme algoritmen in de zorg.
15.15 - 15.30 uur
Jos van der Bij (advisor international health information policy bij ministerie van VWS) en collega Mélodie Bernaux (projectleider Ministère des solidarités et de la santé) vertellen je meer over de Europese wetgeving rondom digitale ethiek (European Health Data Space). Onder het Franse voorzitterschap heeft het European eHealth Network hard gewerkt aan het opstellen van ethische principes voor digitale zorg. Deze presentatie is in het Engels.
15.30 - 15.45 uur
Pauze
15.45 - 17.00 uur
Parallel workshops begeleidingsethiek aan de hand van een casus
Workshop Zelfmetingen door de patiënt
Patiënten krijgen zelfmeetapparatuur mee naar huis vanuit het ziekenhuis. Ze meten bijvoorbeeld zelf hun bloeddruk, hartslag, bloedsuiker en hoeven zo minder vaak naar het ziekenhuis. Dat is beter voor patiënten en hun artsen, is de gedachte. Maar is dat ook zo? Als de waarden niet goed zijn, gaan patiënten zich misschien juist meer zorgen maken. Daarnaast confronteert het zelfmeten hen steeds met hun ziekte. Voelen ze zich daar echt beter bij? De arts die de waarden op zijn computer binnenkrijgt, ziet de patiënt minder vaak. Kunnen we echt vertrouwen op die cijfers en is de arts eigenlijk wel een datavreter?
Workshop Cameratoezicht in het verpleeghuis
Met cameratoezicht willen we met minder zorgmedewerkers toezicht kunnen houden en denken we betere zorg op maat te bieden. En kunnen we zelfs misschien het gedrag van de cliënten voorspellen. Maar willen zorgverleners wel als veiligheidsbewakers achter schermen zitten? Zelfs als de camera’s niet altijd aan staan, worden we dan niet verleid om af en toe toch een kijkje te nemen? Patiënten en hun mantelzorgers voelen zich mogelijk veiliger met adequaat toezicht, maar wat als cliënten hun bed willen delen met iemand? Kunnen we dan de camera uitzetten en wat betekent dat voor de zorgverleners?
Workshop Medicatie en digitale toedienlijst
In de thuiszorg reiken zorgverleners vaak de medicatie aan omdat de cliënt dat zelf niet meer goed kan. Zij geven dan in een digitale lijst aan dat die medicatie is toegediend. De apotheker is voor die lijst verantwoordelijk. Maar het komt steeds vaker voor dat anderen zelfzorgmiddelen of medicatie op die lijst zetten die de apotheek niet zelf verstrekt heeft. Wie is er verantwoordelijk als er een geneesmiddel opstaat waarvan bijvoorbeeld het recept ontbreekt of de dosering anders is? Nu vitamine D mogelijk uit de basisverzekering gaat, zal de discussie hierover verder toenemen. Hoe pakken we dit nu aan?
17.00 – 18.00 uur
Borrel
We kijken ernaar uit om je persoonlijk te begroeten!
Jasper van Sambeek, directeur Sleutelnet
Fredrik Knoeff, directeur Connect4Care