
Working together on the CID
Evenementdetails
Beschrijving
Welkom bij de CID conferentie op 20 november in Den Haag (scroll down for English)
een initiatief van Universiteit Leiden, TU Delft, Haagse Hogeschool en gemeente Den Haag
U bent van harte uitgenodigd om met ons samen op te trekken in de ontwikkeling van een innovatiedistrict in Den Haag. Op maandag 20 november maken we in de vorm van een prikkelend en interactief congres de eerste stap in de richting van concrete afspraken en samenwerkingsverbanden. De vermaarde Innovation District- en placemakingexpert Julie Wagner en regionaal econoom prof. dr. Pieter Tordoir zijn hierbij aanjagers van een inspirerende en enthousiasmerende uitwisseling van kennis, ervaring en inzichten aangaande innovatiedistricten - met u! Er is een beperkt aantal plaatsen dus registreert u zich vandaag nog (groene knop rechtsboven)!
Universiteit Leiden, TU Delft, Haagse Hogeschool en gemeente Den Haag hebben het afgelopen jaar met elkaar de mogelijkheden verkend om in Den Haag een innovatiedistrict te ontwikkelen en vorm te geven: het Central Innovation District (CID). Nu willen wij de volgende stap zetten en daar hebben wij uw denk- en doekracht hard voor nodig! Daarom organiseren wij een interactief congres op het gebied van next governance, placemaking en innovatiedistricten.
Wat wij willen:
- kennis over innovatiedistricten verbreden, verdiepen en uitbouwen
- deze kennis toepassen in onderwijs en nieuwe vormen van bestuur en organisatie
- speciale aandacht voor sociale inclusiviteit
- crossovers tussen bestuurlijke vraagstukken en data science
- aansluiten bij de kansrijke (economische) sectoren van Den Haag
- en hierover zo concreet mogelijke afspraken maken voor onderzoeksprojecten en samenwerkingsverbanden
De conferentie is een belangrijk moment om te LEREN, KENNIS te DELEN en om de SAMENWERKING CONCREET vorm te geven!
Datum: maandag 20 november 2017, 9.30 - 18.00 u
Locatie: Universiteit Leiden Campus Den Haag locatie Wijnhaven, Turfmarkt 99, Den Haag
PROGRAMMA/PROGRAM OF THE DAY
09.30 Ontvangst met koffie, thee en lekkers / Registration, coffee, tea, nibbles
10.00 Opening door dagvoorzitter Donatello Piras / Opening of the conference, Donatello Piras
10.15 Presentatie Julie Wagner/ Key note speech Julie Wagner
11.00 Presentatie Pieter Tordoir/ Key note speech Pieter Tordoir
12.00 – 15.45 Werksessies / Workshops (scroll down for more info about these sessions!)
15.45 Cross over Market Place: working together on the CID
16.30 Samen afronden - hoe verder? / Closing of the conference - how do we proceed?
17.00 – 18.00 Netwerkborrel / Networking drink
Welcome to the Central Innovation District (CID) Conference - November 20, 2017, The Hague
an initiative of Leiden University, Delft University of Technology, The Hague University of Applied Sciences and the Municipality of The Hague
You are cordially invited to accelerate together in the development of the Central Innovation District (CID) The Hague. For the past year Leiden University, Delft University of Technology, The Hague University of Applied Sciences and the Municipality of The Hague together explored the posibilities to develop and shape an innovation district in The Hague: the CID. Now we want to take this initiative to the next level - this is where you come in!
Please feel very welcome to participate in this exciting CID meet-up, where city planner and innovation district expert Julie Wagner and prof. dr. Pieter Tordoir of the University of Amsterdam will encourage the inspiring exchange of knowledge, experience and insights regarding innovation districts.
There is a limited amount of seats available so register today (use the green button at the top of this page)!
On Monday the 20th of November we aspire to make important steps towards specific arrangements and new partnerships.
We want to:
- Broaden, immerse and extend our knowledge on innovation districts
- Apply this knowledge in education and new ways of governance and organization
- Emphasize the importance of social inclusiveness
- Establish crossovers between governance issues and data science
- Connect to promising (economic) sectors in The Hague
- Make specific concrete arrangements for research projects and partnerships
This conference is an important opportunity to LEARN, SHARE KNOWLEDGE and to SPECIFY PARTNERSHIPS to realise our goals!
Date: Monday November 20, 2017, 9.30 - 18.00 hrs
Location: Leiden University campus The Hague, location Wijnhaven, Turfmarkt 99, The Hague
OVER DE WERKSESSIES/ABOUT THE WORKSHOPS:
Universiteit Leiden: Hoe kan Data Science een bijdrage leveren aan het CID?
Het centrale thema van de onderzoekslijn die Leiden wil inbrengen is ‘data science and public service delivery’. Middels discussiegroepjes willen we graag met u als deelnemer uitkomen op zo concreet mogelijke onderzoeksvragen/lijnen, waarbij we uitdrukkelijk ook onze partners van de gemeente, Delft University en Haagse Hogeschool uitnodigen om met ons samen stappen te zetten in deze werksessie.
De discussie wordt gevoed door een paar korte presentaties vanuit 3 verschillende perspectieven:
Bestuurskunde, LIACS: Leiden Institute of Advanced Computer Science en LCDS: Leiden Center of Digital Science.
Gemeente Den Haag: Kennislab CID in wording
Universiteit Leiden, TU Delft, Haagse Hogeschool en gemeente Den Haag willen samen een Kennislab CID The Hague opzetten. Een netwerkplek waar niet alleen sleutelspelers elkaar treffen om informatie te delen en ideeën te ontwikkelen om het CID verder vorm te geven, maar ook studenten, afstudeerders en onderzoekers van de kennisinstellingen aan de slag kunnen met ideeën en concepten over opgaven als bijvoorbeeld ‘Future Mobility’, ‘Circulariteit of Stedelijk Metabolisme’ ‘Sociale Inclusie’ of Urban Resilience.
Hoe ziet zo’n lab er dan uit? Is het virtueel of fysiek? Een vaste of wisselende plek? Wat is er nodig qua programmering? Hoe borg je verbindingen met bestaande projecten en organisaties? En wat moet het lab opleveren? Kom naar de werksessie ‘Kennislab CID in wording’ en bepaal mee hoe dit Kennislab vorm krijgt en een doorslaggevende rol speelt in het succes van het CID The Hague.
TU Delft: CID - de locatie voor innovatie
‘Placemaking’ voor innovatie districten: locaties die mensen in beweging brengen
De ontwikkeling van stedelijke innovatiedistricten wordt gezien als een nieuwe strategie voor steden om stedelijke ruimte in het leven te roepen die innovatie combineert met stedelijke vernieuwing en economische (her)ontwikkeling. In onze werksessie willen we de volgende vraag aan de orde stellen: welke concrete fysieke aspecten maken innovatie mogelijk op basis van het uitwisselen van ideeën?
- Flavia Curvelo Magdaniel presenteert de inzichten van haar PhD dissertatie (Technology Campuses and Cities): interventies die sociale interactie faciliteren op de MIT (Cambridge)
- Tuur Pluijmen presenteert de lopende resultaten van zijn onderzoek naar het CID in Den Haag, oa uitkomsten van gesprekken met diverse stakeholders en gebruikers tav voorkeuren wat betreft de fysieke aspecten van een CID. Sluit wat een overheid wil ontwikkelen aan op de verwachtingen en wensen van gebruikers?
- Yawei Chen en Britt van der Zandt presenteren de ontwikkeling van Urban Innovation Districts vanuit het gebruikers-perspectief – voorbeelden uit Eindhoven en Shanghai
Haage Hogeschool: InnoLab – co-creatie in de praktijk
Polderen 3.0 in stedelijke micro context
In de werksessie van de Haagse Hogeschool wordt de InnoLab methodiek niet alleen gepresenteerd maar vooral juist ingezet om de volgende vraag te beantwoorden: wat moet er gebeuren in/rond/voor (de ontwikkeling van) het CID en zouden we daarvoor een InnoLab als specifieke vorm/methodiek kunnen inzetten? Aan de hand van een paar korte krachtige inhoudelijke pitches (over oa Technologie en gezondheid, Grootstedelijke ontwikkeling en Maatschappelijke inclusie en IT en samenleving) formuleren we een aantal vragen die we vanuit de InnoLab methodiek gaan beantwoorden. Doe mee en ervaar het InnoLab aan den lijve – hoe kan het CID hiervan profiteren?
De Haagse Hogeschool heeft de methodiek ‘InnoLab’ ontwikkeld om samen met kennisinstellingen, organisaties, burgers en bedrijven in co-creatie oplossingen te vinden voor maatschappelijke problemen. Hierbij ligt de focus vooral op: wat is de ‘vraag onder de vraag’? Specifiek voor de InnoLab-methode is, dat er vooral vanuit de ‘gebruikers’ gedacht en gesproken wordt en dat met nadruk burgers actief worden betrokken. Inmiddels draaien diverse InnoLabs in de Haagse regio.